Mám svoje miesto vo filke: Na koncert do filharmónie? Akoby ste šli domov

V sérii rozhovorov Mám svoje miesto vo filke sme si podebatili s niektorými abonentmi Štátnej filharmónie Košice (ŠFK). Pýtali sme sa ich, čo im do života prináša sezónna koncertná permanentka a stabilné miesto v sále. Nad šálkou bezkofeínového espressa so zmrzlinou sme sa porozprávali s Gabrielou SUSOVOU. Filka, to je pre našu dlhoročnú sympatickú abonentku druhý domov, muzikoterapia či stretávka so spolužiakmi zo strednej. Čakáte konzervatórium? Omyl, je to matematická trieda gymnázia.

>>> INFORMÁCIE O ABONENTKÁCH <<<

Byť abonentom, to znamená mať vo filharmónii svoje miesto. Doslova.

No áno, presne. A to moje miesto sa mi veľmi páči.

A kde je, prezradíte? Nik Vám ho nepreberie, miesto Vám držíme

Mám šiesty rad dole vľavo, pred nami je ulička a mne sa moje miesto páči tiež preto, že nemusím vstávať, keď prídu oneskorenci. Šla by som aj na balkón, mám tam spolužiačky zo strednej, ale chodievam do filharmónie s kamarátkou, ktorá ledva prejde o paličke. Miesta sme vyberali najmä kvôli nej.

Prečo ste sa rozhodli zmeniť svoj status „návštevník“ na „abonent“?

Ešte ako dievča ma otec brával na Košickú hudobnú jar a koncerty podľa jeho výberu. Potom som mala obdobie, keď som zašla sem – tam na nejaký koncert. No a keď som už chodila pravidelne, vyrátala som si, že abonentka je vždy lacnejšia. Dokonca sme si s kamoškou, ktorá dovtedy nebola abonentkou, premysleli, že hoc aj nepôjde na všetky koncerty, môže ísť miesto nej moja dcéra. Aj tak to bolo lacnejšie, ako keď si kupovala lístky samostatne.

Ako vyzerá Váš filharmonický rituál?

Väčšina návštevníkov prichádza desať minút pred začiatkom, zrazu kopec ľudí v šatni, kopec ľudí v bare. Ja idem hodinu pred koncertom z domu, pol hodinu vopred som už tam. Porozprávam sa so známymi, väčšinou sa cez prestávku zídeme so spolužiakmi zo strednej. Všetci si ma pamätajú ešte pod dievčenským menom Géhová. Paradoxne, na ulici sa zvyčajne nestretneme.

Je to náhoda, že máte spoločné hudobné hobby?

Na strednej sme boli matematická trieda, vyberali nás na základe výsledkov písomky z matematiky. Z 28 spolužiakov minimálne polovica chodila do hudobnej školy. Ja som chodila desať rokov na klavír, veľa som koncertovala – sama, štvorručne, alebo osemručne na dvoch klavíroch, s violončelistom, huslistom... A tak som na to prišla, hudba podľa mňa musí pomáhať rozvíjať aj matematické schopnosti, vďaka tomu, že hráte oboma rukami, koordinujete pravú aj ľavú hemisféru, čiže matematike to pomáha.

Ako klaviristku vás najviac poteší v programe ŠFK práve klavír?

Spočiatku to tak bolo. Neviem prečo, ale keď som si vyberala koncerty, tak som si vyberala skladateľov, ktorých poznám. Teraz, keď mám abonentku, už nešpekulujem, idem na všetko, a poviem si – Bože, toto som v živote nepočula a aké je to pekné. Proste nemá význam stále počúvať len to, čo poznáte naspamäť. Programy filharmónie sa mi veľmi páčia a orchester sa stále zlepšuje. Myslela som si, že už nemôžu byť lepší a oni sú fakt lepší.

Čo je podľa Vás najkrajšie na tom, že máte svoje miesto vo filharmónii?
Je to muzikoterapia a keď prídem do filharmónie, až tak príjemne ma prekvapí nejaké dielo, ktoré som v živote nepočula. Možno kúsok z neho áno – niekde v rádiu alebo v televízii, ale nepamätám si, aké je pekné. Netreba ospevovať len tých „najomieľanejších“ skladateľov, ktorých celý svet pozná, je toľko krásnych vecí od iných autorov.

>>> INFORMÁCIE O ABONENTKÁCH <<< 


Kontakt pre médiá:
Jana Tomalová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101,
jana.tomalova@sfk.sk

ŠFK vstupuje do 56. sezóny s novou vizuálnou identitou

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) predstavuje čerstvé dizajnérske prírastky, vrátane loga inštitúcie. V jeho vynovenej verzii môžete vidieť dirigenta a hráčov či vibráciu zvuku s vtáčikom ako nositeľom melódie. Z loga vychádzajú aj svieže vizuály sociálnych sietí, propagačné materiály či tlačoviny vo farebnej kombinácii terakotová – béžová – tmavomodrá. Pod verejný imidž ŠFK sa podpísali dizajnérky Annamária Digoňová a Mária Bujňáková.

Čitať viac »

Organové diela vyšperkujú špičkoví sólisti i filharmonici

Návštevníkov Štátnej filharmónie Košice (ŠFK) čaká tento štvrtok trojica diel so spoločným menovateľom: organ. Priaznivci hudobného umenia sa môžu tešiť na virtuozitu kráľovského nástroja z pera Samuela Barbera aj koncertantnú partitu na počesť Jozefa Podprockého. Finále večera bude patriť „Organovej“ symfónii č. 3 c mol Camille Saint-Saënsa. Koncert Organoví majstri s filharmonikmi pod taktovkou Zbyňka Müllera sa začne vo štvrtok 19. septembra o 19.00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Dnes sa začína MOFIS, prinesie inovácie aj klasiku

V poradí 53. ročník Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola (MOFIS) sa začne festivalovou novinkou – Organovou akadémiou v Kežmarku. Otváracím podujatím bude inovatívny projekt Dávny – počúvanie času, už 15. septembra v Dóme sv. Alžbety v Košiciach vtiahne publikum do osudov opustených organov. Dramaturgia festivalu myslela i na Bachove fúgy, symfonický koncert či organové diela majstra opery Giaccoma Pucciniho.

Čitať viac »

Štátna filharmónia Košice spúšťa predaj abonentiek

Investujte do seba a zakúpte si abonentku na 56. koncertnú sezónu košických filharmonikov. Zvýhodnená sezónna vstupenka garantuje pravidelnú štvrtkovú dávku kvalitnej hudby, vlastné miesto v koncertnej sále a tretinovú zľavu oproti plnej cene lístkov. Abonentky na svojich majiteľov čakajú v pokladni Domu umenia od 9. do 30. septembra.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...