53. ročník MOFIS získal podporu KSK v programe Terra Incognita

53. ročník Medzinárodného organového festivalu bol spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom z programu Terra Incognita.

Názov projektu: 53. ročník Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola (MOFIS)

Program podpory:  1. Podpora podujatí s dôrazom na rozvoj cestovného ruchu

Výška dotácie: 4.000 eur

Termín realizácie projektu: 1. 8. 2024 – 15. 10. 2024  

O projekte:

V rámci 53. ročníka festivalu Štátna filharmónia Košice do dramaturgie zaradila špeciálny  projekt rakúskeho organistu a performera Franza Danksagmüllera s názvom Dávny. Súčasťou projektu Dáv ny bola rozsiahla prípravná fáza, počas ktorej autor absolvoval cestu po slovenských, českých a poľských chrámoch a zaznamenával (zvukovo aj obrazom) poškodené organy, ktorých zvuky sú súčasťou výsledného plánovaného koncertu. Jednou z lokalít, ktoré navštívil, bola Gelnica, kde sa jeden z koncertov MOFIS uskutoční. Spojením živej organovej interpretácie, videoprojekcie a elektronickej hudby má tento projekt okrem umeleckého, aj dokumentačný charakter a snaží sa poukazovať na stav niektorých kultúrnych pamiatok v stredoeurópskom regióne.

MOFIS si dlhodobo kladie za cieľ koncertami prezentovať nielen hudobné organové dedičstvo, ale aj architektonické kultúrne bohatstvo Košického kraja. v 53. ročníku rozšíri svoje pole pôsobnosti v tejto prezentačnej činnosti o novú lokáciu - o Evanjelický kostol v Gelnici (koncert 17. 9. 2024).  Druhým miestom, kde plánuje Štátna filharmónia Košice usporiadať koncert Dávny, je Dóm sv. Alžbety v Košiciach (dňa 15. 9. 2024).  Týmto koncertom nadvižeme na zahraničnú prax, kedy vďaka organovým recitálom mestá lákajú turistov, aby navštívili významné kultúrne pamiatky.

Bohatý zvukový a obrazový materiál do projektu Dávny Franz Danksagmüller zozbieral z opustených miest počas trojtýždňovej cesty po Slovensku, Českej republike a Poľsku v roku 2014. Výsledkom je rozsiahly archív autentického materiálu: zvuky z poškodených organov a rozbitých nástrojov nájdených v prázdnych kostoloch, ale aj zvuky zo samotných opustených budov (kostolov, synagóg, tovární atď.). Súčasťou archívu sú tiež hlasy a piesne starších ľudí, ktorí majú k navštíveným miestam dodnes vrúcny vzťah.

Podľa slov autora je tento projekt "o kráse, poézii a melanchólii, ktoré sú obsiahnuté vo zvuku poškodených nástrojov a opustených organov. Čo robí tieto zvuky takými zvláštnymi? Aký špecifický podpis na nich zanechal čas, počasie a vplyv často agresívneho a deštruktívneho ľudského zaobchádzania?"  Od posledného uvedenia sa autorovi podarilo archív rozšíriť o nové materiály, preto je uvedenia projektu Dávny na MOFIS zároveň svetovou premiérou.

Aký jedinečný zážitok návštevníkov na koncerte čaká? Franz Danksagmüller počas koncertu interaguje s videozáznamami z budov, ktoré sa premietajú na plátno. Vzniká symfónia bohatých akustických a vizuálnych svetov zabudnutých a opustených miest pre organ, živú elektroniku a video. Slovami autora - ponorenie sa do znepokojujúceho vesmíru rozkladu.

 

Franz Danksagmüller vo svojich inovatívnych projektoch, skladbách a živých elektronických vystúpeniach spája široké umelecké spektrum. Vo svojej tvorbe neustále skúma spojenie medzi historickou a novou hudbou, klasickými zvukovými telesami a najnovšími elektronickými nástrojmi. V medzižánrových a interdisciplinárnych projektoch spolupracuje s vedcami a rôznymi umeleckými osobnosťami. Vo svojich najnovších projektoch spája svoje kompozície s vizualizáciami a filmovými záznamami. Je aktívny ako sólista aj v rôznych zoskupeniach a vystupuje vo významných koncertných sálach a na medzinárodných festivaloch.

Franz Danksagmüller študoval organ, kompozíciu a elektronickú hudbu vo Viedni, Linzi, Saarbrückene a Paríži. Medzi jeho pedagógov patria Michael Radulescu, Daniel Roth, Erich Urbanner a Karlheinz Essl. V roku 1994 získal Würdigungspreis rakúskeho Spolkového ministerstva pre vedu a výskum a bol ocenený na viacerých medzinárodných súťažiach. Od roku 2005 pôsobí ako profesor organovej hry a improvizácie na Musikhochschule v Lübecku. Pôsobil ako porotca na významných organových súťažiach, okrem iného v Haarleme, Alkmaare, Lübecku a St Albans. Od roku 2015 pôsobí ako hosťujúci profesor na Xi'anskej hudobnej univerzite v Číne a od septembra 2018 ako hosťujúci profesor na Royal Academy of Music v Londýne.

 

     

Podujatie bolo spolufinancované Košickým samosprávnym krajom z programu Terra Incognita.

 

Slovenský mládežnícky orchester opäť v košickej filke

Túto nedeľu o 19:00 si v Dome umenia môžete vypočuť diela Mendelssohna-Bartholdyho, Haydna i Beethovena. Na pódium sa posadí generácia študentov konzervatórií a vysokých hudobných škôl pod hlavičkou Slovenského mládežníckeho orchestra. Povedie ich dirigent Dionysis Grammenos, sólovo sa predstaví violončelista Juraj Škoda. Koncert bude ovocím letného sústredenia mládežníckeho telesa, skúsenosti hudobným nádejam odovzdávajú aj košickí filharmonici. Vstup na podujatie je zdarma.

Čitať viac »

Filharmonici zahrajú hudbu z inej galaxie

Štátna filharmónia Košice skloňuje tento týždeň tituly ako Vesmírna odysea, Superman či Star Wars. Melódie vesmírnej kinematografie však nečakajú len na horlivých nadšencov sci-fi a cosplayerov. Autentické diela Zimmera, Williamsa či Giacchina pod taktovkou Rastislava Štúra ocení každý poslucháč kvalitného umenia. Koncerty Filmová hudba: Z inej galaxie sa začnú v stredu 26. a vo štvrtok 27. júna o 19:00 v Dome umenia. V stredu je na programe i verejná generálka a predkoncertné stretnutie.

Čitať viac »

Mozart pozýva deti do košickej filky

Geniálny, talentovaný a trochu drzý – jednoducho mladý Wolfgang Amadeus. V programe Príbeh hudby – Mozart! stvárni velikána sólista Bratislavského chlapčenského zboru Alexander Fellmayer v sprievode Štátnej filharmónie Košice a pod taktovkou dirigenta i scenáristu Gabriela Rovňáka. V Dome umenia sa 19. a 20. júna predpoludním rozhodne nebudú nudiť deti, ale ani rodičia či učitelia.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...