KHJ vyvrcholí v škandinávskom kolorite

Záver 68. ročníka Košickej hudobnej jari (KHJ) sa vo štvrtok 13. júna ponesie v tónoch severskej hudby. Pod taktovkou Rolanda Kluttiga odznie Sibeliova symfonická báseň Oceanidy, Stenhammarova Symfónia č. 2 g mol a Griegov Klavírny koncert a mol v podaní Lisy de La Salle. Festivalovému finále bude v nedeľu 9. júna predchádzať inscenovaný projekt Schwanengesang D957/Labutia pieseň. KHJ pozýva návštevníka precítiť osud ženy bojujúcej s rakovinou. Obe podujatia sa začnú o 19:00 v Dome umenia.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<

Závan severu v košickej filharmónii

Rolanda Kluttiga recenzie označujú za jedného z mála dirigentov na svete, ktorý interpretuje najnovšiu hudbu rovnako zručne ako Beethovenu, Wagnerovu či Sibeliovu. Do Štátnej filharmónie Košice prichádza na tematický Večer severskej hudby. Koncert otvorí symfonická báseň Oceanidy od Jeana Sibelia, ktorá ponúka hudobnú metaforu vodného živlu. Inšpiráciu skladateľovi počas plavby do Spojených štátov vnukol samotný Atlantik.

„Myslím, že Symfónia č. 2 g mol Wilhelma Stenhammara je majstrovským dielom. Spája sa v nej zvláštna a veľmi typická severská atmosféra Sibelia – ktorá miatla jeho nemeckých a rakúskych súčasníkov – so známejšou tradíciou Brahmsa. Stenhammar bol skvelý dirigent, dlhoročný šéfdirigent göteborgských symfonikov, ktorým túto skladbu venoval na rozlúčku. Z orchestra cítiť poznanie ako v Mahlerovej symfónii. Je počuť, ako veľmi mu imponovala Sibeliova 5. symfónia, ale aj to, ako sa ju snažil spojiť s tradičnejšou formou. Druhá téma prvej časti mi svojou melanchóliou veľmi pripomína Dvořákovu hudbu, hoci je veľmi originálna,“ hovorí o titule z pera klavírneho virtuóza Roland Kluttig.

Medzi dielami Fína a Švéda doplní škandinávske trio nórsky skladateľ Edvard Grieg. Zatiaľ čo severská hudba predstavuje pre mnohých poslucháčov skôr neznáme vody, Griegov Klavírny koncert a mol sa teší popularite vďaka originálnej lyrike či silným kontrastným náladám. Sólovo si návštevníci vypočujú Lisu de La Salle, ktorej sa do kalendára popri koncertoch naprieč Európou, Amerikou a Áziou zmestil i jeden v Košiciach. Washington Post o hre mladej Francúzsky napísal, že „vzrušenie neprestalo ani na sekundu, kým sa jej ruky nedvihli nad klaviatúru“.

KHJ aj s Táňou Pauhofovou či Janou Oľhovou

Najnovší inscenovaný projekt Petra Mazalána Schwanengesang D957/Labutia pieseň spája rovnomenný piesňový cyklus Franza Schuberta so skutočným príbehom režisérovej sestry –  matky autistického dieťaťa, ktorá bojuje s rakovinou prsníka. Nejde však o jej poslednú „labutiu“ pieseň, liečba bola úspešná. Ide o silnú túžbu žiť. „Projekt má tri roviny – je varovaním, že sa to môže udiať aj nám, treba sa sledovať, dbať na prevenciu. Ďalej ponúka krásny hudobný materiál a poéziu, ktorú Schubert zhudobnil a s ktorou pracujeme. A tá zasa vytvára nosnú kostru, na nej skúmame ochorenie a osud človeka, ktorý chce pokračovať navzdory svojmu údelu. A potom tam prichádza text Jany Bodnárovej, ktorý je dokonalým priesečníkom skutočnosti a Schubertových piesní,“ hovorí o vrstvách multižánrového projektu autor koncepcie, réžie a scény Peter Mazalán.

Piesňový cyklus Labutia pieseň si vypočujete v podaní Petra Kellnera, sólistu Viedenskej štátnej opery s debutmi v MET, Royal Opera House v Londýne či v Berlínskej Štátnej opere. Na klavíri ho bude sprevádzať oceňovaný korepetítor Róbert Pechanec. Táňa Pauhofová stvárni osudom skúšanú hlavnú postavu a Jana Oľhová jej matku.

Vstupenky na projekt SCHWANENGESANG D957/ LABUTIA PIESEŇ i na koncert VEČER SEVERSKEJ HUDBY stoja 16/14/12 €, zľavnené 12/10/8 €, lóža 20 €. Zakúpite si ich aj so zľavami online na www.sfk.sk alebo vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<


Kontakt pre médiá:
Jana Tomalová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101,
jana.tomalova@sfk.sk

Slovenský mládežnícky orchester opäť v košickej filke

Túto nedeľu o 19:00 si v Dome umenia môžete vypočuť diela Mendelssohna-Bartholdyho, Haydna i Beethovena. Na pódium sa posadí generácia študentov konzervatórií a vysokých hudobných škôl pod hlavičkou Slovenského mládežníckeho orchestra. Povedie ich dirigent Dionysis Grammenos, sólovo sa predstaví violončelista Juraj Škoda. Koncert bude ovocím letného sústredenia mládežníckeho telesa, skúsenosti hudobným nádejam odovzdávajú aj košickí filharmonici. Vstup na podujatie je zdarma.

Čitať viac »

Filharmonici zahrajú hudbu z inej galaxie

Štátna filharmónia Košice skloňuje tento týždeň tituly ako Vesmírna odysea, Superman či Star Wars. Melódie vesmírnej kinematografie však nečakajú len na horlivých nadšencov sci-fi a cosplayerov. Autentické diela Zimmera, Williamsa či Giacchina pod taktovkou Rastislava Štúra ocení každý poslucháč kvalitného umenia. Koncerty Filmová hudba: Z inej galaxie sa začnú v stredu 26. a vo štvrtok 27. júna o 19:00 v Dome umenia. V stredu je na programe i verejná generálka a predkoncertné stretnutie.

Čitať viac »

Mozart pozýva deti do košickej filky

Geniálny, talentovaný a trochu drzý – jednoducho mladý Wolfgang Amadeus. V programe Príbeh hudby – Mozart! stvárni velikána sólista Bratislavského chlapčenského zboru Alexander Fellmayer v sprievode Štátnej filharmónie Košice a pod taktovkou dirigenta i scenáristu Gabriela Rovňáka. V Dome umenia sa 19. a 20. júna predpoludním rozhodne nebudú nudiť deti, ale ani rodičia či učitelia.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...