Podarilo sa! John Fiore či Radek Baborák vystúpia v košickej filke

Na pódium Štátnej filharmónie Košice (ŠFK) sa v 56. sezóne postavia viacerí umelci, ktorých mená skloňovali filharmonici intenzívne už niekoľko rokov. O kľúčových momentoch sezóny sme sa porozprávali s Luciou POTOKÁROVOU, generálnou riaditeľkou a dramaturgičkou ŠFK v jednej osobe. V rozhovore sa dozviete, že filka je tu pre hudobných laikov aj fajnšmekrov, alebo že pozvanie vystúpiť pod červeno-šedou kupolou pomyselne prijal aj samotný Modrofúz.

>>> KONCERTY V 56. SEZÓNE <<< 

Keby bola dramaturgia 56. sezóny človek, ako by ste ju charakterizovali?

Verím, že nech by sa s našou dramaturgiou ako osobou stretol ktokoľvek, rýchlo by našli spoločnú reč ☺. Naším cieľom totiž bolo pripraviť programovú ponuku pestro, skutočne pre každého. Ťažiskom programovej ponuky síce sú abonentné koncerty, no ŠFK organizuje okrem nich aj festivalové programy alebo komorné a populárne koncerty. Hrať budeme tiež mimo Košíc v iných regiónoch Slovenska, v decembri bude orchester ŠFK spolu s Daliborom Karvayom účinkovať aj v lotyšskej Rige. Pripravili sme tiež program pre deti, konkrétne hovorím o projektoch s názvom Koncerty pre deti a mládežKoncerty pre rodiny. Do programu sme zaradili verejné generálky k vybraným koncertom. Tie sa konajú v dopoludňajších hodinách a obľubujú ich aj naši návštevníci vo vyššom veku, ktorým zdravotný stav alebo logistické komplikácie nedovoľujú prísť na večerné koncerty.

Čo ste chceli poslucháčom odkázať výberom diel Dvořáka a  Brucknera na otvárací koncert sezóny?

I keď sme Dvořákov Violončelový koncert hrali na Košickej hudobnej jari nedávno, v rámci abonentných koncertov zaznel naposledy v sezóne 2018/2019. Zaradili sme toto dielo na otvorenie sezóny aj s ohľadom na stále trvajúci Rok českej hudby a v interpretácii fantastickej violončelistky Stéphanie Huang nás čaká mimoriadny zážitok. Po úspešnom debute sme k opätovnej spolupráci pozvali srbského dirigenta Aleksandara Markovića a spolu s ním sme sa rozhodli oslavovať na tomto koncerte ešte raz, a to Brucknerove (1824) okrúhle narodeniny jeho najslávnejšou symfóniou č. 7. Bolo pre mňa zaujímavým zistením, že toto dielo v interpretácii ŠFK ešte nezaznelo.

V menoslove hosťujúcich dirigentov čítame aj „John Fiore“. Ako sa Vám podarilo presvedčiť na spoluprácu tohto renomovaného dirigenta zo zámoria?

O spoluprácu s týmto svetovo vyhľadávaným dirigentom som sa snažila viac ako dva roky, je preto pre mňa veľkým potešením, že v aktuálnej koncertnej sezóne odohráme jeden z koncertov práve pod jeho taktovkou. Mimoriadne sa teším na osobné stretnutie s Johnom Fiorem. Jeho doslova svetové interpretačné skúsenosti budeme môcť zažiť v atraktívnom programe, ktorý si pre jeho debut na Slovensku zvolil on sám.

Tešiť sa môžeme 16. januára aj na dirigenta Radka Baboráka, ktorý sa v Mozartovom koncerte pre lesný roh a orchester Es dur predstaví zároveň ako sólista...

V aktuálnej koncertnej sezóne sa nám podarilo dohodnúť spolupráce s viacerými sólistami či dirigentmi, o ktorých som sa usilovala už niekoľko rokov. Do tejto skupiny patrí aj famózny Radek Baborák. Je skvelý sólista, má obrovské skúsenosti s tými najprestížnejšími orchestrami nielen sólovo, ale aj ako člen symfonického telesa. Bol prvým hráčom na lesný roh v Českej filharmónii a stal sa ním výnimočne bez konkurzu, už ako 18-ročný. Pôsobil aj ako sólo hornista Mníchovských filharmonikov a Berlínskych filharmonikov. Významnou a dôležitou súčasťou jeho umeleckej kariéry je aj komorná hudba a čoraz častejšie účinkuje ako dirigent. Od tohto projektu očakávam možno o čosi väčšiu mieru muzicírovania medzi týmto vzácnym hosťom a členmi nášho orchestra, čo, verím, prinesie poslucháčom veľký interpretačný zážitok. Koncerty, keď priamo sólista vedie členov orchestra, totiž majú svoj jedinečný náboj.

Ako sa medzi abonentné koncerty dostala jednoaktovka Hrad kniežaťa Modrofúza?

Rozhodovala som sa medzi Bartókovým Koncertom pre orchester a jeho jedinou operou. V roku 2025 si pripomenieme 80 rokov od úmrtia tohto skladateľa. Táto skladba patrí medzi ikonické diela 20. storočia, ktoré ponúkajú jedinečnú kombináciu symboliky, emocionálnej hĺbky a dramatickej hudobnej výpovede. Predstavuje výzvu pre orchester i spevákov a ponúka priestor na ukázanie technickej zručnosti našich umelcov. Verím, že prepojenie hudby a dramatického príbehu dokáže našich poslucháčov vtiahnuť do sveta plného emócií a otázok, ktoré dielo vyvoláva. Je pre nás dôležité nielen zachovávať tradičný repertoár, ale aj otvárať publikum moderným a menej známym titulom, ktoré prinášajú nové pohľady na hudobnú tvorbu.

Sólovo budeme počuť v sezóne trikrát klavír, trikrát husle, dychy, kontrabas... Môžete nám viac prezradiť o mene, ktoré Vám najviac zarezonovalo pri príprave programu?

Mimoriadne ťažká otázka, preto nebudem dlho rozmýšľať a poviem kontrabas a Roman Patkoló. Moje prvé stretnutie v roku 2022 s týmto vzácnym človekom a umelcom ma mimoriadne očarilo. Vtedy hral s naším orchestrom Bottesiniho Koncert pre kontrabas. V osobnosti Romana Patkolóa sa snúbi skromnosť, pokora, obrovské umelecké bohatstvo, majstrovstvo, inteligencia. Obdivujem ho ako osobnosť, aj ako umelca. Je ale veľmi ťažké vyzdvihnúť len jedného umelca z aktuálnej koncertnej sezóny. Chcela by som pokračovať... ☺

Ak som laik, ale rada by som sa spriatelila s klasickou hudbou, ktorý dátum by som si podľa Vás mala rezervovať pre košických filharmonikov?

Vybrala by som z B cyklu napríklad koncert s názvom BEETHOVENOV KLAVÍR. Klavír je hudobný nástroj, ktorý si získa priazeň publika prakticky okamžite a aj napriek tomu, že na tomto koncerte v druhej polovici zaznie dielo pre našich návštevníkov možno neznámej skladateľky Dora Pejačević, som si istá, že prekvapí a zaujme.

Naopak, ktorý koncert by som nemala vynechať ako fajnšmeker na závažnejšie diela?

Trošku sa vyhnem priamej odpovedi na otázku a spomeniem diela, ktoré sme pripravili pre tzv. abonentných fajnšmekrov. Verím, že z programovej ponuky si nenechajú ujsť diela ako Šostakovičova Symfónia č. 10, Mahlerova piata symfónia, Brucknerova Symfónia č. 7, Schmidtova štvrtá symfónia či už spomínaný Bartókov Hrad kniežaťa Modrofúza. Dôvodom je monumentálnosť spomenutých diel, ako aj raritné (alebo vôbec prvé) uvedenie týchto mimoriadnych diel v podaní nášho orchestra. 

Po rezignácii bývalého šéfdirigenta Roberta Jindru ste avizovali, že ŠFK vstúpi do 56. koncertnej sezóny bez umeleckého lídra. Stále to platí?

Áno, Štátna filharmónia Košice vstúpila neplánovane do 56. koncertnej sezóny bez jej šéfdirigenta Roberta Jindru. Je nám to veľmi ľúto a viem, že aj jemu. V spolupráci s ním sa nám len nedávno podarilo doriešiť všetky vzniknuté komplikácie a teraz môžeme oficiálne odštartovať 56. sezónu. Na tému nového šéfdirigenta, nástupcu Roberta Jindru, sme však spoločne s ním diskutovali už minulú koncertnú sezónu. Teraz sme teda – o čosi skôr než sme plánovali – na túto diskusiu nadviazali a začali sme sa spoločne s umeleckou radou orchestra aktívne zaoberať výberom nového šéfdirigenta ŠFK.

Čo znamená táto absencia pre bežného návštevníka a čo pre ŠFK?

Bežnému divákovi, samozrejme, môže chýbať personálne obsadenie postu, osobnosť, na ktorú si zvykli, dirigent, ktorého chcú vidieť a ku ktorému si vytvorili akýsi špecifický vzťah, pretože je užšou súčasťou našej filharmonickej rodiny a zárukou nevšedných umeleckých zážitkov. Verím však, že dirigentské osobnosti, ktoré prijali pozvanie hosťovať v 56. koncertnej sezóne ŠFK, budú adekvátnou kompenzáciou.

Osobnosť šéfdirigenta nepochybne zohráva kľúčovú úlohu v rozvoji symfonického orchestra, ako aj v napredovaní celej inštitúcie. Príklady mnohých orchestrov však dokazujú, že je bežnou praxou túto pozíciu ponechať z rôznych dôvodov na určité obdobie neobsadenú.

Som rada, že môžem skonštatovať, že náš orchester je vo výbornej kondícii a že čo najlepší možný umelecký výsledok je naším prvoradým spoločným cieľom každého skúšobného procesu. Takéto profesionálne nastavenie sa buduje postupne a ja som za to nesmierne hrdá na mojich kolegov, pretože to nepovažujem za samozrejmosť. Náš orchester teda v osobnosti šéfdirigenta nepotrebuje len akúsi „pevnú ruku“, ale umeleckého lídra, ktorý dokáže ponúkaný potenciál zužitkovať a posúvať naše umelecké hranice stále ďalej. Verím, že sa nám čo najskôr podarí nájsť na tento dôležitý post vhodnú osobnosť.


Kontakt pre médiá:
Jana Tomalová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101,
jana.tomalova@sfk.sk

Marián LEJAVA: Označenia „stará“ a „nová“ hudba neuznávam

Dirigent Marián Lejava povedie orchester Štátnej filharmónie Košice 7. novembra v Kunsthalle počas koncertu, ktorý bude križovatkou dvoch festivalov súčasnej hudby – Ars Nova a Melos-Étos. Priaznivci súčasného umenia sa tešia už teraz, skeptikov by mal jednoznačne navnadiť rozhovor s dirigentom večera. Slová „starý“, „nový“ a „súčasný“ si vyskloňujeme podľa vzoru Lejava.

Čitať viac »

ŠFK pozýva na slovensko-maďarský večer

V Štátnej filharmónii Košice (ŠFK) zaznejú Dohnányiho Symfonické minúty, Dolu Váhom od Alexandra Moyzesa aj Bartókov Koncert pre husle a orchester č. 1. Ten si návštevníci vypočujú v podaní sólistky Tanje Becker-Bender, ktorá v New Yorku študovala u žiaka samotného Bélu Bartóka. Koncert HUDBA/ ZENE pod taktovkou Zsolta Nagya sa začne vo štvrtok 24. októbra o 19:00 h v Dome umenia.

Čitať viac »

ŠFK otvorí sezónu v spoločnosti Dvořáka a Brucknera

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) privíta v 56. sezóne poslucháčov Dvořákovým Koncertom pre violončelo a orchester h mol, v ktorom sa predstaví laureátka Queen Elisabeth Competition Stéphanie Huang. Prvýkrát v ŠFK odznie Symfónia č. 7 E dur Antona Brucknera, ku ktorej patrí aj výnimočný zvuk wagnerovských túb. Otvárací koncert sezóny s názvom DVOŘÁKOV KONCERT PRE VIOLONČELO pod taktovkou Aleksandara Markovića sa začne vo štvrtok 17. októbra o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...