Roland Kluttig: Hudba severu zostáva pomerne neznámou

Záver Košickej hudobnej jari ponúka tematický Večer severskej hudby. Pár viet o umení v týchto zemepisných šírkach i o melódiách Sibelia, Griega a Stenhammara prezradil nemecký dirigent Roland KLUTTIG, ktorý vo štvrtok 13. júna povedie košických filharmonikov.

>>> VIAC INFORMÁCII O KONCERTE <<<

Škandinávsky poloostrov akoby bol pre poslucháčov hudobne ďaleko. Čo sa Vám vynára pri slovnom spojení severská hudba?

Hudba severu je stále pomerne neznáma. Samozrejme, existujú výnimky: Griegov klavírny koncert a jeho suita Peer Gynt sa stali svetoznámymi, ako aj Sibeliova symfonická báseň Finlandia alebo jeho Valse triste. V poslednom desaťročí sa Sibeliove symfónie a symfonické básne hrajú oveľa viac najmä v Anglicku, ale aj vo Francúzsku a Nemecku. Vidieť aj množstvo predstavení hudby Carla Nielsena – veľkého dánskeho skladateľa. V čase svojho života neboli títo autori takí uznávaní ako napríklad veľkí dramatici Ibsen a Strindberg. Ale napríklad Sibelia by som označil za rovnako významného skladateľa. Zo zvláštnych dôvodov zostáva najneznámejšou hudbou zo severu tá švédska, hoci Švédsko bolo najmocnejšou krajinou Škandinávie. Hudbu Franza Berwalda alebo Wilhelma Stenhammara často uvádzal veľký dirigent Herbert Blomstedt, ale do repertoáru nešvédskych dirigentov sa veľmi nedostala.

Program záverečného koncertu KHJ však návštevníci iste neoľutujú...

Na začiatku hráme Sibeliove Oceanidy. Skladbu napísal medzi jeho 4. a 5. symfóniou a mimoriadne krásne ukazuje jeho úplne nový zvukový svet. Myslím, že Symfónia č. 2 g mol Wilhelma Stenhammara je majstrovským dielom. Spája sa v nej zvláštna a veľmi typická severská atmosféra Sibelia – ktorá miatla jeho nemeckých a rakúskych súčasníkov – so známejšou tradíciou Brahmsa. Stenhammar bol skvelý dirigent, dlhoročný šéfdirigent göteborgských symfonikov, ktorým túto skladbu venoval na rozlúčku. Z orchestra cítiť poznanie ako v Mahlerovej symfónii. Je počuť, ako veľmi mu imponovala Sibeliova 5. symfónia, ale aj to, ako sa ju snažil spojiť s tradičnejšou formou. Druhá téma prvej časti mi svojou melanchóliou veľmi pripomína Dvořákovu hudbu, hoci je veľmi originálna. Uprostred, samozrejme, romantický klavírny koncert od Edvarda Griega. Je to skutočne európsky koncert: francúzska klaviristka, nemecký dirigent spolu so slovenským orchestrom hrajú škandinávsku hudbu.

>>> KÚPIŤ VSTUPENKY <<<


Kontakt pre médiá:
Jana Tomalová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, jana.tomalova@sfk.sk

Slovenský mládežnícky orchester opäť v košickej filke

Túto nedeľu o 19:00 si v Dome umenia môžete vypočuť diela Mendelssohna-Bartholdyho, Haydna i Beethovena. Na pódium sa posadí generácia študentov konzervatórií a vysokých hudobných škôl pod hlavičkou Slovenského mládežníckeho orchestra. Povedie ich dirigent Dionysis Grammenos, sólovo sa predstaví violončelista Juraj Škoda. Koncert bude ovocím letného sústredenia mládežníckeho telesa, skúsenosti hudobným nádejam odovzdávajú aj košickí filharmonici. Vstup na podujatie je zdarma.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...