Štefan Iľaš: Festival vás presvedčí, že každý organ je jedinečný

Medzinárodný organový festival Ivana Sokola (MOFIS) vstúpi do svojho 53. ročníka. Vo festivalovom kalendári svieti medzi 11. a 27. septembrom dvanásť podujatí, ktorých hlavným aktérom je kráľovský nástroj s unikátnou „organovou DNA“. Na svete nenájdete dva identické organy, tak ako nestretnete dvoch navlas rovnakých ľudí. Preto sa oplatí počas MOFISU-u vycestovať do dejísk festivalu za hudbou, ale i za jedinečnosťou každého nástroja. Aj o tom sme sa rozprávali s manažérom a dramaturgom MOFIS-u Štefanom IĽAŠOM zo Štátnej filharmónie Košice (ŠFK), ktorá je hlavným organizátorom festivalu.

>>> VIAC INFO O FESTIVALE <<< 

Vlani sa MOFIS niesol v znamení improvizácie. Vidíte aj leitmotív 53. ročníka?

Tento rok rôzne čiastočky spolu vytvoria mozaiku MOFIS-u. Či už je to Organová akadémia, inovatívny projekt Franza Danksagmüllera v Košiciach a v Gelnici alebo koncert v Dome umenia pri príležitosti nedožitého 80. výročia narodenia Jozefa Podprockého s orchestrom ŠFK a dvomi sólistami, čo je tiež nezvyčajná udalosť. Dva koncerty patria stému výročiu úmrtia Pucciniho, lektorský koncert Balázsa Szabóa zasa dvojstému výročiu Brucknerovho narodenia. Pokračujeme v uvádzaní kompletného diela J. S. Bacha.

Organová akadémia v Kežmarku je premiérovým formátom MOFIS-u. Ako vznikol?

Predchádzajúce dva ročníky sme si vyskúšali, aké je to organizovať jednodňový workshop pre študentov a po veľmi dobrej minuloročnej spolupráci s Balázsom Szabóom prišiel nápad zorganizovať viacdňovú akadémiu, aby sme mohli so špecifickými témami pracovať intenzívnejšie. Nosnou témou Organovej akadémie je nemecká romantická organová tvorba. K tejto širokej palete sú k dispozícii dva nástroje, jeden v Novom evanjelickom kostole z roku 1894 a ďalší v Bazilike sv. Kríža z roku 1926, oba značky Rieger.

Cieľom MOFIS-u je ukazovať rozličné podoby organa. Čo všetko to znamená?

Organ ako nástroj má vyše dvetisícročnú históriu. Tak, ako je rozdiel medzi románskymi kostolmi, gotickými katedrálami a stavbami 20. storočia, podobne sa vyvíjali organy – po architektonickej, technickej aj zvukovej stránke. Každý nástroj je iný, neexistujú na svete dva rovnaké organy a až na prenosné formy bývajú pevne späté s priestorom, kde stoja. Celé toto spektrum a skladby od stredoveku až po súčasnosť, ktoré organ ako nástroj ponúka, sa snažíme prezentovať, ukázať na mape Európy, že Košice a náš organový festival sú tu a poukázať na bohaté kultúrne dedičstvo, ktoré máme aj vo forme pamiatok a organov.

Pamiatky a nástroje v našich zemepisných šírkach sleduje dokonca aj projekt Dávny.

Profesor Danksagmüller mapoval organy a pamiatky aj na území Slovenska. Už desať rokov som mal v hlave myšlienku, aby sa jeho inovatívny projekt Dávny – počúvanie času, ktorý je tak úzko spätý so Slovenskom, zrealizoval u nás. Jednou z nosných myšlienok je aj zamyslenie sa nad tým, ako sa staráme o naše vzácne nástroje či budovy.

Gro programu MOFIS-u patrí recitálom. Marek Štrbák „sa podpíše“ napríklad aj pod ďalší z koncertov série Bachova organová tvorba a jeho osobnosť netreba väčšine čitateľov predstavovať. Čo by ste prezradili o ďalších dvoch umelcoch a ich programe?

Operný skladateľ Giaccomo Puccini pôsobil najmä vo svojich mladých rokoch ako organista v kostoloch v talianskom meste Lucca. Z tohto obdobia sa zachovalo a prednedávnom znova objavilo množstvo rukopisov jeho prevažne liturgických skladieb. Prvýkrát vyšli v roku 2018 vo vydavateľstve Carus. Pri tohtoročnom významnom jubileu sme oslovili mladého talianskeho organistu Riccarda Ricciho, aby nám pripravil dva koncerty venované Pucciniho dielu. Jürgen Essl ako profesor organovej hry a improvizácie na vysokej hudobnej škole v Stuttgarte popretkával dramaturgiu koncertu v Spišskej Novej Vsi improvizáciami. Jeho koncert v Košiciach patrí k sérii Bachova organová tvorba a ukončí 53. ročník festivalu.

Medzi festivalové destinácie sa okrem Košíc tento rok dostali Kežmarok, Rimavská Sobota, Gelnica, Sabinov, Prešov a Spišská Nová Ves. Ako vnímate MOFIS v regiónoch?

Za roky spolupráce s našimi partnermi úroveň koncertov stúpa. Ale taktiež je naším cieľom, aby aj návštevníci z Košíc prichádzali na koncerty do iných miest. Najmä v regiónoch sa vedia ešte viac presvedčiť o rozdielnosti organov nielen po zvukovej, ale i po architektonickej a výtvarnej stránke. Rád by som povzbudil ľudí, aby sa nebáli vycestovať za konkrétnymi nástrojmi a sakrálnymi stavbami a presvedčili sa, že každý organ je skutočne jedinečný.

Vie rozoznať rozdiel medzi nástrojmi po zvukovej stránke aj laik?

Som presvedčený, že áno. Návštevníci sa môžu sami presvedčiť, že organ v Dóme sv. Alžbety znie inak ako ten v evanjelickom kostole v Košiciach. Takisto náš koncert v Dome umenia v spojení so symfonickým orchestrom vytvorí úplne iný zvukový prejav. Preto býva organ fascinujúci nielen pre odborníkov, ale i laikov. V Nemecku existujú spolky, ktorých členovia cestujú a obdivujú rôzne nástroje, navštevujú ich aj laici. Slovensko nemusí v ničom zaostávať.

 

Kompletný program Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola nájdete na webe Štátnej filharmónie Košice. Vstupenky na koncert ORGANOVÍ MAJSTRI S FILHARMONIKMI stoja 13/10/8, lóža 17 €, zľavnené so zľavou 30%; na projekt DÁVNY – POČÚVANIE ČASU v Dóme sv. Alžbety Uhorskej v Košiciach stoja 10 €, zľavnené 6 €; rovnako zaplatíte za vstup na recitály Riccarda Ricciho a Jürgena Essla v Košiciach. Vstupenky aj so zľavami si kúpite online na www.sfk.sk alebo v pokladni Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00). Nezľavnené vstupenky si zakúpite aj polhodinu pred začiatkom koncertov na mieste ich konania. Na koncerty mimo Košíc je vstupné dobrovoľné. Kurzy akadémie sú podmienené prihláškou a účastníckym poplatkom. Info na www.sfk.sk/mofis.

>>> VIAC INFO O FESTIVALE <<<

Fotografie z 52 MOFIS: Jakub Šimoňák, Jaroslav Ľaš, Dávid Hanko


Kontakt pre médiá:
Jana Tomalová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101,
jana.tomalova@sfk.sk

Marián LEJAVA: Označenia „stará“ a „nová“ hudba neuznávam

Dirigent Marián Lejava povedie orchester Štátnej filharmónie Košice 7. novembra v Kunsthalle počas koncertu, ktorý bude križovatkou dvoch festivalov súčasnej hudby – Ars Nova a Melos-Étos. Priaznivci súčasného umenia sa tešia už teraz, skeptikov by mal jednoznačne navnadiť rozhovor s dirigentom večera. Slová „starý“, „nový“ a „súčasný“ si vyskloňujeme podľa vzoru Lejava.

Čitať viac »

ŠFK pozýva na slovensko-maďarský večer

V Štátnej filharmónii Košice (ŠFK) zaznejú Dohnányiho Symfonické minúty, Dolu Váhom od Alexandra Moyzesa aj Bartókov Koncert pre husle a orchester č. 1. Ten si návštevníci vypočujú v podaní sólistky Tanje Becker-Bender, ktorá v New Yorku študovala u žiaka samotného Bélu Bartóka. Koncert HUDBA/ ZENE pod taktovkou Zsolta Nagya sa začne vo štvrtok 24. októbra o 19:00 h v Dome umenia.

Čitať viac »

Podarilo sa! John Fiore či Radek Baborák vystúpia v košickej filke

Na pódium Štátnej filharmónie Košice (ŠFK) sa v 56. sezóne postavia viacerí umelci, ktorých mená skloňovali filharmonici intenzívne už niekoľko rokov. O kľúčových momentoch sezóny sme sa porozprávali s Luciou POTOKÁROVOU, generálnou riaditeľkou a dramaturgičkou ŠFK v jednej osobe. V rozhovore sa dozviete, že filka je tu pre hudobných laikov aj fajnšmekrov, alebo že pozvanie vystúpiť pod červeno-šedou kupolou pomyselne prijal aj samotný Modrofúz.

Čitať viac »

ŠFK otvorí sezónu v spoločnosti Dvořáka a Brucknera

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) privíta v 56. sezóne poslucháčov Dvořákovým Koncertom pre violončelo a orchester h mol, v ktorom sa predstaví laureátka Queen Elisabeth Competition Stéphanie Huang. Prvýkrát v ŠFK odznie Symfónia č. 7 E dur Antona Brucknera, ku ktorej patrí aj výnimočný zvuk wagnerovských túb. Otvárací koncert sezóny s názvom DVOŘÁKOV KONCERT PRE VIOLONČELO pod taktovkou Aleksandara Markovića sa začne vo štvrtok 17. októbra o 19:00 v Dome umenia.

Čitať viac »

Menu

Vyhľadávanie

Vstupenková pokladŇa

Kontakt:
Dom umenia - Moyzesova 66, Košice
+421 905 073 123
(počas pokladničných hodín)
vstupenky(@)sfk.sk
Otváracie hodiny
PO-ŠT:  10:00 - 12:00 a 14:00 - 17:00
PI, SO, NE:  Zatvorené

Večerná pokladňa ŠFK je otvorená hodinu pred koncertom a predáva vstupenky iba na aktuálny večerný koncert.

Dom umenia

Adresa:
Moyzesova 66
040 01 Košice
e-mail: sfk(@)sfk.sk
Spojenie MHD:
Električky: 1, 2, 4, 5, 6, 7
Autobusy: 12, 15, 16, 71, 72
Google maps 


Štátna filharmónia Košice je štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

Privátna zóna:

Prihlásenie EXT                  Prihlásenie COL

Prihlásenie NAS                 Prihlásenie VMM

Newsletter:

Zadaním emailovej adresy vyjadrujem svoj súhlas so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania noviniek emailom. Viac info.


Copyright Štátna filharmónia Košice © 2018. All Rights Reserved. Design by lenkine. Runs on Audience Toolkit.

Tento web používa cookies.  Viac informácií.

Nastavenia ochrany súkromia

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...